Presentació de l’editorial el Tigre de Paper

Avui a l’Alliberada els companys de l’editorial el Tigre de Paper i el col·lectiu Maloka ens han explicat aquest projecte editorial i, tot seguit, han presentat la publicació del llibre Tropel i ens han explicat l’evolució del moviment estudiantil colombià des dels anys 70′ fins a l’actualitat.

Editorial

novel·la, narrativa, biografies i assaig polític i social.
perquè hi ha tot un món per narrar, tota una societat per canviar.

És un tigre? i de paper?

Tigre de paper | Edicions vol ser més que una editorial, pretén ser un projecte cultural des d’on desenvolupar el pensament crític, teixir identitat col·lectiva i enriquir l’àmbit literari en llengua catalana.

Així com Antoni Serra considera que “l’escriptor no és un ésser aïllat del context social on desenvolupa la seva activitat professional”,  des de Tigre de paper | Edicions considerem que la literatura ha de respondre a la crítica, al pensament i a la imaginació de la societat, i com a projecte editorial, tenim el deure de respondre i reflexionar sobre la forma, les necessitats i les lluites de la nostra societat.

la literatura ha de respondre a la crítica, al pensament i a la imaginació de la societat, tenim el deure de respondre i reflexionar sobre la forma, les necessitats i les lluites de la nostra societat.

Actualment, el món de la indústria editorial es troba immers en dos aspectes que al nostre entendre malmeten el desenvolupament cultural. D’una banda ens trobem amb la mercanitlització del sector, s’han anat configurant grans grups empresarials que pretenen dominar el mercat de l’edició de llibres i en conseqüència, la seva activitat va orientada i condicionada al guany empresarial en detriment de les relacions humanes i del contingut editorial. De l’altra, les obres més patrocinades sovint responen a la mateixa lògica empresarial, i esquiven penetrar en l’anàlisi social i posicionar-se al costat de les classes desafavorides.

A més a més, la societat de consum que ens han anat fabricant ha comportat una progressiva degradació de l’hàbit de la lectura. La recerca d’emocions instantànies, el defugir del treball intel·lectual, la destrucció del teixit social i de les consciències de classe i d’identitat col·lectiva, l’apatia generalitzada i l’educació del “donar-ho tot mastegat”, es contraposen a la lectura crítica i social.

Per això volem sumar Tigre de paper | Edicions al conjunt d’editorials i de projectes culturals que enfronten la cultura del consum i del mercat per construir cultura popular, i amb la pretensió de combinar el que s’entendria com una “eina militant”, en el sentit de crear materials de formació política i social per a aquelles persones que pertanyen a organitzacions i col·lectius que pretenen transformar la societat, amb uns materials literaris de fàcil lectura per a “tots els públics”, iniciem l’experiència editorial amb l’edició d’obres de novel·la i narrativa de qualitat i amb un contingut de crítica social.

TROPEL

un llibre de Carlos Medina Gallego

una dècada de lluita estudiantil a colòmbia

 

“El Tropel és una concepció de vida que implica moviment i transformació permanent… Una guerra a mort a la mediocritat, a l’apatia, a la cultura de la desgana i de la negligència. Una font de possibilitats per confrontar i contrarestar les ires i els odis, per aniquilar enganys, per enterrar la tirania i l’autoritarisme”.

Crònica novel·lada sobre el moviment estudiantil de la Universitat Nacional de Colòmbia als anys 70. Els debats ideològics, la lluita de carrer, les vagues, els amors i la quotidianitat, la clandestinitat, les manifestacions… Les il·lusions, discussions i frustracions d’una generació de tropeleros i tropeleras que reneix amb el pas del temps.

Carlos Medina Gallego ens presenta els acalorats debats estudiantils de l’època, plens de passió i de voluntat, però moltes vegades conduits pel sectarisme i el dogmatisme i atrapats en discursos filosòfics allunyats de la praxis, ens endinsa en les manifestacions i ocupacions confrontades a la policia, així com en diverses accions caracteritzades per la seva originalitat i el seu simbolisme i el pas cap a una organització armada.

Ens descriu les problemàtiques socials d’una ciutat, Bogotá, plena de contrastos, on un problema com l’accés a la salut, s’acaba convertint en una reivindicació estudiantil. Enmig d’aquest ambient de lluita política també se’ns exposen el desenvolupament de diverses relacions sentimentals entre els seus protagonistes, com es veuen afectades per la militància i quin paper pot jugar-hi la dona en un àmbit rebel però encara impregnat del caràcter masclista de la societat.

“Tropel, una dècada de lluita estudiantil a Colòmbia”, obra reeditada diverses vegades, s’ha convertit en un referent de la història de la lluita estudiantil a Colòmbia, donant peu a debats sobre les seves característiques i evolució que avui en dia encara duren.

Un clàssic de la literatura activista colombiana, que pretén deixar el record d’aquelles persones que amb el seu temps, el seu esforç i la seva vida van escriure perquè se segueixi escrivint la història del moviment estudiantil.

“Els tropeleros i les tropeleras són uns militants de la vida, que no suporten els dogmes ni les sectes, que no renuncien a la utopia de somniar albades prenyades d’abundància, i d’alegria. Són uns guerrers nòmades, uns colonitzadors de deserts d’apatia, uns unificadors de voluntats diferents que saben que la d’organitzar és la més dura i llarga de totes les batalles, però la més necessària”.

Perquè no hi ha Tropel sense tropeleros i tropeleras

El moviment estudiantil colombià dels anys ‘70

El conflicte colombià ha estat i és un dels més violents d’Amèrica Llatina, pels mitjans de comunicació “de masses” ens van arribant notícies relacionades amb el “terrorisme” i amb el “narcotràfic”. Però com tot conflicte polític, el colombià és complex i ple d’aspectes i matisos.

L’àmbit més treballat del conflicte sens dubte ha estat el que fa referència a les guerrilles i al terrorisme d’estat, però la història política colombiana, evidentment condicionada per aquest àmbit, és riquíssima en moviments socials, ja siguin laborals, de reivindicació de drets bàsics, indígenes i estudiantils, entre altres.

“Tropel, una dècada de lluita estudiantil a Colòmbia” ens ha semblat una obra adient per traduir al català i editar-la als Països Catalans perquè ens situa enmig d’un d’aquests aspectes més “oblidats” de la lluita política a Colòmbia, l’estudiantil, i amb una capacitat narrativa que dóna lleugeresa a l’obra ens introdueix en debats que algunes vegades ens situaran dins de la particularitat colombiana, però que d’altres també ens recordaran les dinàmiques i els debats del moviment estudiantil de casa nostra.

Entitat col·laboradora

El col·lectiu Maloka-Colombia (col·lectiu de solidaritat amb els moviments socials de Colòmbia) es conforma l’any 2002 com un espai de trobada entre colombians i colombianes residents a Barcelona i catalans i catalanes sensibilitzats per la situació colombiana, tots junts conscients de la necessitat d’emprendre accions urgents davant l’agudització de la guerra al país i les seves conseqüències més visibles de desplaçaments forçats, atac a comunitats en situació d’indefensió, assassinats selectius, polarització del conflicte armat i criminalització de la protesta popular.

El principal objectiu del Col·lectiu Maloka és propiciar un espai de trobada i diàleg que permeti a totes les persones interessades en Colòmbia i la seva situació política actual construir

una mirada alternativa a la que diàriament ens ofereixen els grans mitjans de comunicació respecte el conflicte armat, les seves múltiples causes i les seves greus conseqüències. Tot això, partint de les veus d’indígenes, afrocolombians i afrocolombianes, camperols i camperoles i població civil en general, que des de diferents Moviments Socials fan resistència pacífica a les polítiques guerreristes del govern i als interessos particulars del poder, amb propostes d’autonomia, desenvolupament sostenible, justícia i dignitat.

El desenvolupament d’accions encaminades a enfortir els processos de les comunitats en resistència i la consolidació de xarxes internacionals de recolzament a aquestes comunitats són dos dels eixos de treball prioritaris pel Col·lectiu. Des de la seva fundació, el Col·lectiu Maloka participa de l’Observatori Internacional de Pau (IPO), organització d’acompanyament internacional a comunitats camperoles, organitzacions de víctimes de crims d’estat i organitzacions populars colombianes.

www.colectivomaloka.org

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s