Manifest Professorat en Diagonal

AMB RETALLADES NO HI HA FUTUR PER LA UNIVERSITAT
Manifest de Professorat en Diagonal – 28 Febrer 2012
Sindicats i diverses plataformes com la Plataforma Unitària en Defensa de les Universitats Públiques (PUDUP) han convocat Vaga a totes les universitats de Catalunya pel dimecres 29 de febrer. Més enllà de justes demandes laborals, Professorat en Diagonal vol cridar l’atenció sobre el fet de que ens trobem en una veritable cruïlla, en que desprès de successives reformes i retallades improvisades i pèssimament estructurades, es posa sota amenaça tot el sistema universitari públic català.
La destrucció i degradació de les Universitats Públiques Catalanes, afecta de fet a quasi la totalitat dels sistema universitari català, el únic que el nostre país ha estat capaç de bastir a traves de moltes generacions de professors i estudiants, no sense enormes esforços i dificultats.
Volem sortir al pas de diverses falsedats que a força de repetir-se volen prendre la versemblança de una suposada certesa única:
1.    La degradació de la Universitat publica no es responsabilitat dels seus treballadors i menys dels seus salaris. Ans al contrari, som el professorat més mal pagat i amb més incertesa sobre els seu futur de tota la Unió Europea. Una altre cosa son els càrrecs de confiança i gerencials (no escollits democràticament, ni a través de concurs públic) amb sous desproporcionats i blindats, als qui per cert no s’hi aplicat cap retallada.
2.    La degradació de la Universitat no es producte de un excés de democràcia, ans al contrari en el cas de la UB els principals factors de deute provenen de decisions que no van ser consultades a la comunitat universitària, com una imprudent inversió en edificis a traves de fundacions, una aposta per la recerca amb empreses que en lloc de finançar la universitat, es nodreixen de fet dels seus recursos humans e immobiliaris
3.    Les mesures de retalls no es justifiquen en la recerca de cap millora vers l’excel•lència acadèmica o de recerca, ans al contrari amb freqüència els poc transparents sistemes d’avaluació son distorsionats, privatitzats i emprats per afavorir grups particulars i/o d’empreses en detriment de objectius acadèmics i socials.  
4.    La universitat no s’ha degradat per un insuficient esforç dels alumnes i per un baix cost de les matricules. Massificada i amb pocs recursos ha format a la majoria dels actuals professionals més qualificats de Catalunya. Els previstos augments de matricula, el enduriment de les normatives de permanència i la supressió de convocatòries, no només representen una mesura injusta que allunya a les classes més humils de la universitat, sinó que a més resulta probablement ineficaç, ja que finalment al reduir les possibilitats de accés reduirà els ingressos de les universitats.
Les autoritats i els grans poders econòmics diuen haver après de la crisi especulativa i verbalitzen que només un canvi de model productiu i una aposta seriosa per la qualificació, innovació i modernització de l’activitat productiva de Catalunya pot permetre el nostre desenvolupament. Però de fet fan tot el contrari: es subvenciona als grans responsables del totxo i l’especulació: bancs, caixes i constructores, i es penalitza la formació la recerca i la innovació. No hi ha ni desenvolupament, ni sostenibilitat en una drecera que ens porta senzillament al subdesenvolupament.
Per tot això cridem a tot el professorat i alumnat, a mobilitzar-se de manera activa, permanent i participativa per:
1.    Oposar-se a les retallades i exigir una despesa pública suficient i directa a les universitats, en que es deixi de finançar a empreses per a que contractin la recerca a les universitats i es financi directament la recerca publica amb objectius de clar interès social
2.    Defendre la institució universitària, amb més participació, més exigència en la supervisió dels afers col•lectius (i en especial dels pressupostos), més esforç de docència i estudi i més transparència (des de els salaris a l’avaluació docent i recerca)
3.    Defendre el caràcter públic de la Universitat, l’únic que ha existit al nostre país, que si tingues de dependre de la iniciativa privada es quedaria senzillament com una sucursal de les grans empreses multinacionals de la recerca i educació. Desviar recursos públics vers universitats privades, a més de injust i elitista, no serveix per atendre les necessitats educatives i de recerca de la nostra societat, que privada de les aportacions intel•lectuals i tecnològiques de les universitats públiques es veurà avocada a una regressió social i productiva
4.    Emprendre una profunda reforma del sistema educatiu i de recerca, per a veure col•lectivament com es podem emprar millor els recursos i apropar-se al nivell dels països del nostre entorn. Acostar-nos més a Europa amb l’estructura dels cursos (graus i màsters), amb els sistemes de promoció i salarials, amb els medis docents i amb les prioritats de recerca.
Per una Universitat Catalana, Publica, Democràtica i de Qualitat!

Anuncis

One response to “Manifest Professorat en Diagonal

  1. hi ha més de 1o faltes d’ortografia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s