Manifest que s’havia de llegir a la Borsa

Durant la manifestació que va tenir lloc el passat dia 29 de febrar en ocasió de la jornada de vaga, el bloc del campus nord (Diagonal), que estava format per unes 3.000 persones, havia d’haver efectuat un acte organitzat de protesta davant de la Borsa de Barcelona consistent en la lectura d’un manifest combatiu i la crema controlada d’uns taüts que representaven la mort de l’educació pública. Per problemes de mala organització ocasionats sobretot per la gran quantitat de participants en la manifestació, no es va poder fer aquesta acció a la capçalera de la manifestació ni es va poder llegir el manifest, de manera que, un cop la manifestació ja havia avançat, es va optar de manera poc coordinada per cremar el taüt i un nino que representava un porc capitalista.
A continuació reproduïm, per la seva significació, el manifest que s’havia d’haver llegit.

Tornem a ser aquí, al carrer, protestant, i ens tornem a trobar als peus de la borsa! Així ha estat i així serà mentre l’especulació i la cerca del màxim benefici capitalista, que marquen les directrius nefastes i perverses que ha de seguir la societat, no hagin estat desterrats per la solidaritat i la democràcia. No portem quatre anys de crisi, no! El sistema capitalista està contínuament en crisi, generant desigualtats i pobresa, explotant i desnonant, invisibilitzant i empitjorant les condicions de vida de la població i el medi ambient. Però aquestes injustícies semblen no ser suficients per deslegitimar les decisions dels grups poderosos de la societat, que, malgrat la crisi financera, continuen obtenint grans beneficis i consumint productes de luxe. Per altra banda els polítics, aïllats a les cambres dels parlaments continuen aplicant polítiques que beneficien aquesta minoria i empobreixen la resta de la societat. Amb l’excusa de la necessitat de l’austeritat per combatre el dèficit públic potenciat per la UE i els organismes internacionals retallen els pressupostos destinats a mantindre els serveis socials i encobreixen un procés de privatització de la sanitat, l’educació i els serveis públics, la qual cosa és un atemptat als drets socials.

 No ens enganyen!! Sabem que les seves polítiques tenen com a objectiu precaritzar les nostres vides i engrandir la seva butxaca. La universitat és un exemple clar d’intent d’elitització i mercantilització de l’educació: la manca de beques, la reducció de pressupostos, la pujada de taxes, l’eliminació de drets com la segona convocatòria, l’entrada dels interessos empresarials als òrgans de govern, la precarització de les condicions de treball del personal administratiu i docent i, sobretot, la transformació antidemocràtica que porta l’EU2015 que ja va ser impulsada intensament per Pla Bolonya, són conseqüències dels infinits atacs del capital a l’educació pública i a les persones que hi creiem i hi participem.

Però això no és un sector diferenciat de la resta de la societat, sinó que l’excusa de l’austeritat és un verí extens que ens afecta a totes directament o indirecta, ja que les universitàries, professores, administratives i estudiants també estem sent atacades per les retallades en la sanitat pública, la reforma de les pensions, la reforma laboral… Treballem, estudiem i vivim en pitjors condicions. Així mateix, el conjunt de la societat és atacat per la limitació d’un dret fonamental com és el dret a l’educació, quelcom que és la base per un bon progrés social i per una correcta salut democràtica.

Cada vegada són més les dificultats que tenim i tindrem els joves per trobar una feina digna. I encara pitjor per les dones treballadores, que a part de cobrar menys fan front a la feina domèstica i de cures ampliant-se la jornada laboral. No cal dir, tampoc, el difícil que és ja estudiar per les persones amb menys recursos… Si no despertem i responem de manera contundent, el procés no pararà!

 N’estem FARTES i hem despertat! I per tot això, ens organitzem, ens organitzem per lluitar! Perquè sabem que és la única manera de buscar la nostra llibertat i la justícia; perquè és l’única manera de defensar els drets socials que ens estan traient i que és l’herència dels nostres pares i fins i tot avis i àvies; i perquè amb la lluita i la rèplica social volem potenciar el pensament crític i la comprensió de la realitat.

 Cremem un taüt, lamentem les penúries que viu l’educació pública. Però advertim als senyors capitalistes i als polítics pusil·lànimes que l’educació pública no ha mort, sinó que som aquí per reconstruir-la, per defensar i protegir allò que ens pertoca i allò que és un instrument per assegurar l’emancipació social. Us advertim que en aquest intent de carregar-vos l’educació pública, potser sereu vosaltres els qui acabeu desapareixent…

Creureu que encara som poques, però us avisem, deixant volar la nostra imaginació cada vegada més deteriorada per l’alienació que causa la vida en aquest sistema capitalista, que les flames que causen la vostra pretensió d’incinerar els propòsits de l’educació pública, alliberaran l’ànima de la universitat, ànima que despertarà a cops d’esperança i alegria per la dignitat i la justícia humanes la resta d’estudiants, professors i treballadores que encara estan adormides pels devastadors efectes del capital i el pensament únic! I ho fem i ho farem als peus de la borsa per contagiar la nostra lluita a aquells que volen fer de l’educació un servei. I així, amb el nostre pas, els recordem que l’educació és i serà un dret de tots i totes i per a tots i totes.

Avui estem de dol per la pública que vosaltres, senyors especuladors, senyors banquers, senyors polítics i gerents de grans empreses i institucions financeres, esteu matant. Per aquest motiu us recordem que ara mateix, aquí i arreu del món, les estudiants hem despertat i volem construir el nostre propi futur. I demà tornarem, no per cremar la universitat que vostès estan matant, sinó a vostès i la vostra llar.

La borsa o la vida!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s