Comença el nou curs, recuperem els ànims

L’estiu i les vacances és un moment de la vida personal per descansar i relaxar-se, un temps tranquil… que ara ja acabat; les amenaces dels governs neoliberals que planaven sobre la universitat des del curs passat i més enllà no s’han esfumat com les vacances, sinó que, ben el contrari, finalment s’han materialitzat: els estudiants hem començat el curs pagant de mitjana un 37,5% més del preu per crèdit (per tant, en darrera instància, de matrícula). Per això, no ens hem de mostrar quiets, ni molt menys hem de mantenir l’esperit tranquil com ho hem fet durant les vacances: la pujada de taxes és només un exemple molt clar i directe de tot el que ens caurà a sobre, de tot el que el curs passat ja vam preveure, de tot el que s’està planejant en les altes esferes des de fa temps.

L’any acadèmic passat només ha estat un preludi de les polítiques i mesures que es pretenen fer al món educatiu i, en especial, a la universitat; mai van soles ni són innòcues, sinó que estan lligades amb projectes i plans més generals i relacionats amb altres àmbits socials i econòmics, per això hom parla d'”estratègia”, d'”eficiència” o semblants, per lligar les diverses coses, sempre, això sí, des d’una òptica interessada concreta.
En efecte, aquest any, com l’anterior, ens haurem d’enfrontar de nou a l’Estratègia Universitat 2015, un esguerro derivat del Pla Bolonya que aguditza el desmantellament crònic de la universitat pública, tant en les seves bases materials (canvis en la percepció de beques, per exemple) com en les seves bases filosòfiques (pèrdua de democràcia). O també haurem d’aguantar la potent, però no per això insalvable, onada de l’austeritat, que fa minvar la qualitat de l’ensenyament i retalla drets socials. Així mateix, la dèria per la cerca de l’eficiència, un “valor” falsament entès subjacent a pràcticament tota decisió governamental sobre la universitat, posa en greu perill els fonaments organitzatius de la universitat en tant que suposa un canvi de lògica de gestió democràtica (almenys mínimament democràtica) per la governança al més pur estil empresarial: no en va el govern de CiU ja ha proposat d’eliminar les eleccions a la universitat i d’escollir de manera corporativa els càrrecs de govern.

Nosaltres, l’assemblea i els estudiants de la facultat, som només una peça més de tot el moviment estudiantil, una peça igualment d’important que la resta, i la peça que pot des del nostre àmbit físic lluitar pels drets necessaris i frenar la destrucció eixelebrada de la universitat. Perquè la universitat no és un ens aïllat, sinó també una peça més de tot l’engranatge social, una peça igual d’important que la resta i la peça en la qual nosaltres, com a estudiants i joves, podem participar i actuar per projectar les nostres ànsies de canvi social al conjunt de la societat.
L’assemblea vol, doncs, evitar aquests perills tan grans enunciats, i altres de més petits que també poden posar en dubte la naturalesa democràtica de la facultat i la universitat en general. Entre tots i totes podem esdevenir un motor important i fer sentir la nostra veu! Aquest curs, ho hem de demostrar!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s