Què és (era) l’Alliberada?

A la facultat d’Economia i Empresa de la UB hi havia un recinte que fins a mitjan curs 2011-2012 va ser utilitzat com a secretaria. Llavors, va ser tancat, a l’espera que se’n trobés un ús “adient” o a l’espera de ser entregat al millor postor. L’espai, amb totes les deficiències i mancances que té la facultat, estava en desús i es desaprofitava totalment. Per això l’espai va ser alliberat en benefici de tota la comunitat universitària el passat dijous 15 de desembre. Va ser un gest, aquest de fer-lo tornar servible per a tothom, que pretenia pal·liar algunes de les mancances que té la facultat.
A l’Alliberada, espai autogestionat obert a tothom, s’hi oferien (o s’estaven habilitant) diversos serveis: biblioteca, aules d’estudi, intercanvis, banc d’apunts, cooperativa de venda de llibres “Copia i Difon”, zona d’àpats i cafès. Així mateix, per la naturalesa de l’Alliberada com a espai de reflexió, crítica i coneixement, també s’hi oferien xerrades i discussions públiques.

Actualment, per desgràcia, tot allò que va arribar a ser l’Alliberada, ha estat desmantellat. La iniciativa alternativa no s’ha acceptat i el poder no volia tenir en el cor de la facultat un espai obert a tothom. No ens han deixat expressar-nos lliurement. L’espai de l’Alliberada, doncs, ja no existeix com a tal: les urpes de les institucions burgeses el van tornar a ocupar. Ara per ara, s’han afanyat a fer-hi obres, a inhabilitar totalment l’espai. Pel que sembla, han aixecat envans que divideixen l’espai en diverses parts, que seran habilitades com a aules d’estudi i per a menjar amb carmanyola.
Crear un espai en benefici dels estudiants dóna la raó a la nostres queixes. Però no ens hem ara d’acontentar, ja que han impossibilitat l’exercici alternatiu que l’Alliberada suposava. Potser hauran derruït les parets i hauran volgut suplentar-nos, però no per això hauran destruït, ni molt menys, el que l’Alliberada significava i encara ara significa: la voluntat de gestió directa, la cerca d’activitats crítiques, la promoció del canvi social i l’oferta de serveis necessaris per a la comunitat estudiantil i universitària en el seu conjunt.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s