Manifest

Manifest per l’alliberament de l’antiga secretaria

 Avui 15 de desembre és un dia més en la lluita per defensar l’educació pública i per reclamar que els i les membres de base de la comunitat universitària siguin partícips de la gestió democràtica de la universitat. Cal fer, plegats, contrapès a l’onada general de retallades que minva la qualitat dels serveis públics, dels quals la institució educativa i la universitat no són excepció: s’encareixen els preus de matriculació, augmenten arbitràriament les taxes universitàries, les condicions laborals de PAS, professorat associat i interí es precaritzen més, i s’afavoreix la ingerència privada en el desenvolupament de la vida en el si de la institució universitària.

El Pla Bolonya es va presentar com un nou model educatiu integrat arreu d’Europa que milloraria substancialment la qualitat educativa, incrementaria el nivell formatiu dels estudiants, i, sobretot, garantiria l’accés a un futur lloc de treball. Sabíem que, rere aquest pla, s’amagava de nou la mà invisible del mercat. La pràctica ens ha demostrat que res del que es va dir no s’ha produït, sinó tot el contrari: privatització progressiva i encoberta, menys garanties a l’estudi, la docència i la investigació de qualitat arran de la massificació d’aules, la reducció d’hores de docència i la contractació de falsos associats. I ara, a sobre, es pretén minar encara més les possibilitats de gestió democràtica mitjançant la implantació de l’Estratègia Universitat 2015.

Les complicitats entre els mercats, una força etèria que interessadament no s’identifica però que tothom sap què vol, i el sistema educatiu, es poden exemplificar amb la voluntat d’externalització d’un servei en aquest antic recinte de la secretaria. Les inèrcies socials precaritzadores ens obliguen a cercar el camí que salvi els pactes produïts per aquesta complicitat i que remarqui la necessitat de no abandonar una educació universal, integradora, crítica, humanista i emancipadora.
A la gran manifestació del passat 17 de novembre vam ser molts els qui clamàvem per aturar la desvirtuació de l’educació. Avui, aquí, els i les estudiants reunits i reunides en assemblea seguim l’estela inacabable d’aquest esperit de lluita i denunciem un cop més la situació precària de la universitat i reivindiquem un model educatiu diferent que promogui la transformació i el desenvolupament íntegre i autònom de l’individu. I ho volem demostrar de manera activa amb l’alliberament de l’antiga secretaria per construir un espai social propi que s’integri en el conjunt de la societat i busqui la col·laboració entre totes les persones que volen fer sentir la seva veu en aquest context històric en el qual els interessos privats i tecnocràtics pretenen silenciar qualsevol alternativa.

La posada a disposició de la secretaria per a tots i totes per a ús cooperatiu i compartit no és només un fet simbòlic en què posem en marxa la nostra autonomia sinó que també allibera un espai material i físic on desenvolupar-nos sense restriccions com a membres de la comunitat universitària.
Per això, doncs, obrim per a la comunitat universitària en el seu conjunt un espai que ens pertoca i que restava inútil, però que convertim en servible en gestionar-lo de manera cooperativa. És un gest en favor de l’autonomia estudiantil i en pro de la recuperació de la funció que ha de tenir per definició una universitat com a promotora de canvis socials.

                                                 Assemblea d’Estudiants de la Facultat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s